2012. május 5.

Bécs

Az utolsó áprilisi hétvégén meglátogattuk az osztrák fővárost. Kisbusszal mentünk, egy 27 fős csoportban, részben kollégáim rokonokkal, barátokkal karöltve. Félig saját szervezésem volt a kirándulás, az első ilyen próbálkozás. Néhány kis baki ellenére azért mindenki jól érezte magát szerintem.

Fő célpont a schönbrunn-i kastély volt, de előtte sétáltunk egy picit Bécs belvárosában. Korán indultunk, hogy legyen idő mindenre, de még így is kellett kivenni a programból 1-2 elemet, hogy ne kelljen rohanni mindenhol.
A nap első felében sétálgattunk a belvárosban: Stephansdom, Hofburg, illetve ezek környékén.


Délben megtekintettük a Anker-óra kis "műsorát". Hogy mi is ez az Anker óra, arról itt található egy kis információ.
A délutánt a schönbrunn-i kastély megtekintésének szenteltük. Itt nagyjából mindenkit más dolog érdekelt, úgyhogy itt teljesen különváltak útjaink.


Barátnőmmel a "Classic Pass" elnevezésű kombinált jegyet vettük, amivel a kastély négy részének megtekintésére szereztünk jogot: a kastély, a trónörökös kertje, Gloriette, és a labirintus. Ezeken kívül van még saját állatkertje, pálmaháza, hintómúzeuma is.
Először a Gloriette-vel kezdtünk, ami a kastély kilátója. Innen szép a kilátás a parkra, a kastélyra, és a háttérben majdnem egész Bécs is látszik. Gyönyörködtünk egy ideig a kilátásban majd továbbindultunk a labirintus felé. Három kisebb-nagyobb pálya található ott konkrétan. Van egy nagy aminek a végén egy kis teraszra érhetünk fel. Onnan visszanézhetjük a bejárt utunkat és ráláthatunk a két kisebb útvesztőre is. Az egyik főleg a kicsik szórakoztatására készült, de mi is elég jól feltaláltuk magunkat Zs.-vel. 
Ezek után a trónörökös kertjét ki kellett hagynunk idő hiányában, de legalább lesz majd még miért visszamenni. Mentünk egyenesen a kastélyba, ahol a Ferenc József és Erzsébet királyné mindennapi életével ismerkedhettünk meg. Magánlakosztályok, vendégszoba, étkező, dolgozószobák és számtalan szebbnél-szebb szobán keresztül vezetett az út, közben pedig egy audio guide nevű szerkezet volt az idegenvezetőnk. Bent fotózni sajnos nem lehetett, így a galériámból az kimaradt, de itt fellelhető néhány  fotó a szobákról. 
Összességében elég sok dolgot láthattunk, de még maradt bőven amiért érdemes lesz visszalátogatni.
A rengeteg gyermek programlehetőség miatt családdal is érdemes menni, és még kedvezményesebb is. Az ország nyugati részéből néhány óra alatt elérhető autóval, de több buszjárat is indul naponta Budapestről. Legközelebb ezt a lehetőséget fogjuk kipróbálni Zs.-vel. Akkor majd befejezzük a kastélybejárást, és egy picit geoládázunk is.
Végezetül egy link néhány fotóhoz, amit készítettünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése