2013. június 17.

Kirándulás a fővárosban

Túrázások, külföldi kirándulásaink mellett időnként szakítunk időt fővárosunk felfedezésére is, hiszen megszámlálhatatlan látnivaló található ott is. Így tettünk a legutóbbi szombaton is, mely esemény történései a kép alatt olvashatóak.


Június-július hónapban 6 héten keresztül ez a nagyjából 65 m magas óriáskerék is ott díszeleg Budapest belvárosában - gyönyörű kilátást nyújtva. Zsu lelkesedésének engedve hétvégén ellátogattunk a helyszínre. A tömeg elkerülése érdekében viszonylag korai időpontot választottunk, így már "nyitás" után nem sokkal már a helyszínen is voltunk. A számításunk be is jött, alig kellett várakoznunk, máris gyönyörködhettünk a panorámában. Négy kört tettünk meg a keréken, tehát volt alkalmunk végigpásztázni az egész pesti belvárost, valamint a budai oldalt, a Gellért-hegytől a János-hegyig.

Miután az óriáskeréknél végeztünk, elhagytuk a belvárost és a Ludovika tér felé indultunk. Ott áll a Magyar Természettudományi Múzeum épülete, melyhez mi is igyekeztünk. Egy kivétellel az összes kiállítást megtekintettük - azt is csak az éhség miatt mondtuk le.

A jegyáraknak nem pontosan néztünk utána, így kellemes meglepetésként ért a dolog, 26 éven aluliként nagyon jutányos áron jutottunk be. A számos kiállító terem közül elsőként a Dínó-kertet tekintettük meg. Néhány, élethűen felépített rekonstrukció között sétálhatunk - akár egy szoborparkban. Utána az első emeleten található Titkok a föld alatt című kiállítás termébe mentünk. Számtalan kisebb-nagyobb, sőt esetenként hatalmas, földi - és földön kívüli - eredetű kőzet, ásvány található meg ott. Rengeteg a különlegesség, mint pl a vulkáni eredetű obszidián, különböző drágakövek, de olyan hétköznapi anyagokkal is találkozhatunk, mint a gipsz, vagy a grafit, természetesen kőzet, ásvány formájában.


Ennek a szintnek a másik szegletében található az Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon kiállítási anyaga. A múzeum ezen részén Magyarországon - az iharkúti lelőhelyről - előkerült maradványokkal találkozhatunk, megismerkedhetünk az ott folyó munkával is, valamint az interaktivitás jegyében bárki kipróbálhatja magát őslénykutatóként.

Hungarosaurus tormai
Egy szinttel feljebb a Sokszínű ÉLET nevet viselő anyagot tekinthetjük meg. Mint ahogy a neve is sugallja, a teremben több száz állat és növényfajt találhatunk kiállítva - főleg jelenkori teremtményekét, de találkozhatunk már régen kihalt fajokkal is. Ez a kiállítás azt hivatott bemutatni, hogy mily sokszínű - főleg - hazánk élővilága, és próbálja felhívni a figyelmet annak megőrzésére.

Valamennyi kiállításon található valamilyen interaktív játékos feladat, mely bármely korosztálynak szórakoztatóbbá teheti a nézelődést. Részben ezek miatt is, de amúgy is nagyon tetszett a múzeum összes kiállítása, remek időtöltés volt szombat délutánra.

A napunkat vásárlással és egy kiadós ebéddel zártuk, majd elgurultunk hazafelé. Számos fényképet készítettünk, ezek közül egy kis válogatás itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése